Fotograferen met een lensbal

Niets is mooier dan jezelf te laten verrassen door creativiteit die je eigenlijk voor onmogelijk hield. Zo is fotograferen door een glazen bol enorm populair geworden en blijkt deze transparante accessoire een vaste plek te hebben verworven in de fototas van menig fotograaf. Op het strand, in het bos of gewoon in de stad; fotograferen door een glazen bol kent vele toepassingen. Het levert veelal inspirerende platen op, omdat ze zich in creativiteit onderscheiden. Voor wie eens wat anders wil… kijk eens in een glazen bol.

De wereld op z’n kop

Hoewel je met ‘glazen bol’-fotografie fantastische resultaten kunt boeken, zul je merken dat het begin soms lastig is en de leercurve aanvankelijk wat hoog lijkt. Je zult merken dat je opeens heel anders moet gaan kijken en dat je compositie een uitdaging wordt. Maar geef vooral niet op. Kijk door je glazen bol heen en bepaal je beeld. Een paar centimeter naar links of rechts geeft een compleet ander beeld; om nog maar te zwijgen van een laag of hoog standpunt. Het is dus voortdurend zoeken naar die ultieme compositie. En zag je al dat je beeld gespiegeld is? Dat het beeld in de bol op z’n kop staat? Je blijft kijken! Mocht je je uiteindelijke beeld willen omdraaien, dan kan je eenvoudig in Photoshop of andere software een 180 graden-turn maken. Door deze weerspiegeling in te zetten in je creativiteit, krijg je geweldige effecten. Een glazen bol liggend op een hand is gedraaid een hangende bol aan diezelfde hand, waarin dan wel weer het beeld in de bol in de normale staande stand staat. Je kan eindeloos indrukwekkende, fascinerende composities maken.

Scherp, scherper, scherpst!

Heb je je ultieme compositie gevonden? Dan is het tijd om scherp te stellen om de perfecte scherpte te krijgen. Je autofocus is hierbij niet je beste vriend. Door het dikke glas kan de camera moeite hebben om het beeld in de bol op perfecte scherpte te krijgen. Daarom is het raadzaam en nauwkeuriger om handmatig scherp te stellen. Beschikt je camera over Focus Peaking? Gebruik dan dit perfecte hulpmiddel om middels gekleurde contrastlijntjes te zien of je scherpte op de juiste plek ligt. Deze functie zit in bijna alle hedendaagse systeemcamera’s en blijkt vaak nog een onontdekt juweel binnen de mogelijkheden. Mocht je niet over Focus Peaking beschikken, stel dan scherp met behulp van Live View. Je kan dan zelfs eventueel je beeld tijdelijk vergroten om te zien waar je met je handmatige focus-instelling zit. Zorg vooral ook dat je glazen bol stil ligt. Een mooi hulpmiddel is een klein ringetje onder je bol; zo kan hij zeker niet wegrollen. Soms is er een houdertje meegeleverd. En mocht je met een statief werken, weet dan dat het dan verstandig is om je beeldstabilisatie van je lens of camera uit te schakelen. Uitgeschakelde beeldstabilisatie bij gebruik op een statief levert je scherpere beelden op.

Als je je compositie gevonden hebben en perfect hebt scherpgesteld, komt er nog een creatieve inslag om de hoek kijken. Wil je alleen het beeld in je glazen bol scherp? Of wil je juist laten zien wat er in de omgeving gebeurt? Je diafragma-instelling mag nu van zich laten spreken; een laag f-getal maakt je omgeving zacht en onscherp. Dit noemen we een kleine scherptediepte. Een hoog f-getal laat meer van de omgeving zien.

Kies je objectief

Door een glazen bol fotograferen kan met ieder objectief. Echter kent iedere lens een kortste scherpstel-afstand. Zit je dichterbij dan die afstand, dan kan je op geen enkele manier scherpstellen. Ook niet handmatig. We kunnen dus niet met iedere lens ongelimiteerd dicht op de bol kruipen om ‘m maar zo groot mogelijk én scherp in beeld te krijgen. Soms komt dan een macro-lens beter van pas. Maar ook met een zoomlens kan je, door meer dichterbij te halen, de glazen bol vaak nog beeldvullend in je zoeker krijgen. En soms? Soms wil je de bol juist niet beeldvullend hebben, maar ‘m als een detail laten opgaan in een landschap en ‘m laten spelen met de glooiingen van het strand en de kleuren van een ondergaande zon.

Wees creatief

Het lijkt zo’n dooddoener met ‘wees creatief’. Maar juist bij gebruik van de glazen bol zijn de mogelijkheden eindeloos. Afstand tot de bol geeft een totaal andere inkijk dan wanneer je er heel dicht op kruipt. Je kan een glazen bol fantastisch laten opgaan in de achtergrond. Ga je werken met bijvoorbeeld papieren patronen of andere backdrops, dan kan je schitterende abstracte beelden schieten, die de kijker even doen nadenken over wat hij of zij nu daadwerkelijk ziet.

Pas op!

Fotograferen door een glazen bol is geweldig. Maar het plezier vergaat de meesten een beetje als men ontdekt dat er krassen op de bol zitten. Die krassen kan je terugzien op je foto’s en zijn lastig weg te werken in je nabewerking. Wees daarom zuinig op je glazen bol en berg hem netjes op. Zand blaas je er eerst af, waarna je je bol met een doekje voorzichtig reinigt. Wikkel ‘m in een zachte doek, voordat je hem voor in je foto-tas stopt. Zo zal je er langer plezier van hebben.

Kijk ook uit met zonlicht. Een glazenbol werkt als een vergrootglas. Fotografeer dus niet door je bol tegen de zon in. Dit kan schadelijk zijn voor zowel je ogen als je camera.

Soortgelijke artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2022 Klikx - Alle rechten voorbehouden.