Hier moet je op letten als je een tweedehands lens wilt kopen

Op zoek naar een telelens om je vogelfotografie naar nieuwe hoogten te kunnen brengen? Of een groothoeklens voor je landschapsfoto’s? Een nieuwe lens is natuurlijk een fantastisch feest. Maar hageltje nieuw betekent ook vaak een aanslag op je portemonnee. Gelukkig zijn er ook tweedehands prachtige juweeltjes te verkrijgen, zowel via je favoriete fotowinkel of via particulier aanbod op plaatsen als Marktplaats of via de Facebook verkoopgroepen.


Dagelijks komen er honderden gebruikte lenzen op de markt. Van jaren oud tot weken jong. En in dat aanbod kun je prima je slag slaan. Het kan je tientallen tot honderden euro’s schelen in vergelijking met een nieuwe! Maar velen vinden het aankopen van een gebruikte lens wat eng. Vooral als het om een aankoop via een marktplaats gaat en je je moet wenden tot een particuliere aanbieder. Is die lens wel goed? Is die niet per ongeluk eens gevallen? Zijn er problemen mee? Hoe weet je nu dat je ook tweedehands geen kat in de zak koopt? Wij delen graag een aantal tips met je.


Vragen

Daar staat ie. Online. Voor een nader overeen te komen prijs. Bij een aanbieder op tientallen kilometers rijden. Voordat je tot aankoop of een bod overgaat, moet je eerst zeker weten of het goed zit. Gelukkig kennen sites als Marktplaats uitgebreide beoordelingen over gebruikers. Zo zie je in één oogopslag of iemand als betrouwbaar wordt ervaren of dat je beter je aankoop maar uit je hoofd kunt zetten. Zijn de beoordelingen goed? Dan is er een volgende stap te zetten: contact zoeken en vragen stellen.

Geef niet meteen aan dat je de aangeboden lens wilt kopen, maar dat je eventueel belangstelling hebt. Vraag eerst eens naar de reden van verkoop. Doet iemand ‘m weg omdat ie zijn hobby beëindigt? Of omdat hij overstapt op een ander systeem? Dat zijn prima en plausibele redenen. Soms verkoopt iemand ook een product voor een vriend. Of een vriend van een vriend. Dan wordt het al lastiger. Je zit immers wellicht nog vol met vragen.

Als de reden van verkoop duidelijk is, dan is het raadzaam om nog een aantal dingen goed te te vragen:

  1. Is de originele verpakking nog aanwezig?
    Het aanwezig zijn van de verpakking kan handig zijn. Het geeft niet alleen aan dat de verkoper zijn fotografie-spullen serieus neemt, maar het houdt ook je toekomstige lens compleet. Dat is handig voor als je die bepaalde lens zelf ooit later ook nog weer eens wilt verkopen. Een lens met complete verpakking ligt altijd beter in de mark.
  2. Zijn de lensdoppen aanwezig?
    Goed om te weten is het of de originele lensdop meegeleverd wordt en of ook de achterdop er is. Ook zo weet je weer dat je een compleet product in het vizier hebt. Mist er toch iets? Dan hoeft dat geen groot probleem te zijn. Een lensdop of achterdop is gewoon los verkrijgbaar bij de dealer.
  3. Is er een zonnekap?
    Sommige gebruikers gebruiken nooit een zonnekap. Zonde eigenlijk, want de zonnekap gebruik je niet alleen bij zonlicht. Vraag vooraf of ook deze meegeleverd wordt. Is ook deze er niet? Dan ook nu weer is dat geen groot probleem. Ook vervangende zonnekappen worden los verkocht.
  4. Is er een aankoopfactuur aanwezig?
    Sommige lenzen worden aangeboden met maar liefst 5 jaar garantie. Wellicht koop je een lens die nog helemaal niet zo oud is en dus nog in de garantievoorwaarden valt. De originele aankoopbon is dan een welkom extra. Daarnaast geeft een originele bon iets meer zekerheid over een eerlijk verkregen product.

Bovenstaande vragen geven je zekerheid over het al dan niet compleet zijn van je ‘nieuwe’ aanwinst. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Maar er is meer. Uiteraard vraag je of je lens beschadigd is. Vraag expliciet naar de gebruikerssporen en waar die zitten. Aan gebruikerssporen ontkom je meestal niet, met name de behuizing van een tweedehands lens zal nooit honderd procent ongeschonden zijn. Vraag ook expliciet naar de frontlens, ofwel het voorste glas. Juist die moet puntgaaf zijn om nog jaren van je lens te kunnen genieten. Gebruikssporen op de behuizing zijn oké, maar het glas zelf moet in principe puntgaaf zijn. Een extra vraag hierbij kan zijn of de lens gebruikt is met een beschermingsfilter, hoewel dat geen extra garanties geeft. Vragen stellen in deze fase is dus erg belangrijk. Alleen maar afgaan op de tekst ‘zo goed als nieuw’ is zeker niet voldoende.

Een ingekraste postcode is wel erg vervelend
(we hebben ‘m deels geblurred)




Inspectie ter plekke


Check! Alle vragen zijn naar volle tevredenheid door de aanbiedende partij beantwoord. En yes! Jullie zijn zelfs tot een prijs gekomen, waar jullie beiden een goed gevoel bij hebben. Hup, de auto in. Of de trein. Op weg naar je nieuwe aanwinst.

Als je op het punt staat om de koop te sluiten en je bij de aanbieder op de afgesproken plek bent aangekomen, neem dan je tijd. Pas nu kun je controleren of hetgeen aangeboden en beloofd is, ook daadwerkelijk klopt. Laat je dus niet afwimpelen bij de deur of op een parkeerplaats. Of op het station. Voordat je de deal definitief sluit, is er nog een hele checklist af te werken.

1. Check of inderdaad alles compleet is, zoals het afgesproken is. Verpakking, zonnekap, lensdop, achterdop, boekjes, garantie-certificaat en aankoopbewijs.

2. Check de uiterlijk staat. Kijk goed naar gebruikssporen. Hoe zijn de rubber ringen van de zoomring of de scherpstelring? Zitten er verkleuringen in het kunststof? Zijn er geen erge beschadigingen? Let goed op eventuele deukjes in de behuizing. Een deukje betekent toch echt dat lens een tik heeft gehad door vallen of stoten. Niet wenselijk dus. Schud ook eens voorzichtig met lens en luister of je geen vreemde dingen hoort.
Als laatste kijk je nog naar de schroefdraad, de plek aan de voorzijde waar je filters kunt plaatsen. Ook daar moeten geen oneffenheden zitten.

3. Dan de inspectie van het belangrijkste onderdeel: het glas zelf. Bekijk zowel het glas aan de voorzijde als aan de achterzijde van de lens. Is de lens erg vies? Vraag dan of je ‘m schoon mag poetsen. Neem dus voor de zekerheid ook een lensdoekje mee. Niet de mouw van je trui of een puntje van je shirt gebruiken. Dat vergroot de juist de kans op een kras. Als het oppervlak aan beide zijden goed schoon is, kun je goed kijken of er krassen zijn. Houd de lens gericht naar het licht, zodat je alles goed kunt bekijken. Het klinkt overdreven… maar een loep in de tas is geen overbodige luxe.

4. Kijk ook in de lens. Met name oude vintage lenzen van soms tientallen jaren kunnen aan de binnenzijde aangetast zijn door schimmel. Het beste neem je een zaklampje mee of schijn je met het lampje van je telefoon in de lens. Ieder geheim aan de binnenzijde laat zich nu onthullen. Schuin van alle kanten. Ook van de achterzijde en kijk dan aan de voorkant. Zie je ook stofjes in de lens? Dan hoeft niet erg te zijn, als het het niet te veel is. Stof in een lens is niet altijd te voorkomen. Je zult het op de foto’s in ieder geval niet terug zien.

5. Dan is de laatste stap het moment om de lens op je camera te schroeven om de laatste tests te doen. Vraag of de verkopende partij dat goed vindt. Eenmaal de lens op je camera geschroefd, check de werking van het in- en uitzoomen, als het een zoomlens betreft natuurlijk. Kijk of dit soepel gaat en niet op bepaalde plekken opeens heel stroef. Luister ook of er niets krast. Datzelfde geldt voor de scherpstelring. Kijk ook daar of er niets krast. Een krassend geluid of het niet soepel werken van de ringen kan duiden op viezigheid of een zandkorrel. Maak een paar testfoto’s met de lens. Richt op verschillende onderwerpen en kijk of de automatische scherpstelling naar behoren werkt. Check? Kijk je gemaakte foto’s terug en beoordeel de scherpte. Zoom flink in om de scherpte goed te kunnen beoordelen.


Alles klopt!

Top! Alles klopt. Het geheel is compleet en de lens functioneert naar behoren. Tijd om jezelf en de verkopende partij te feliciteren met de aan- en verkoop. Zorg alleen nog even dat je elkaars gegevens uitwisselt. Voor het geval er toch nog eens iets mocht zijn, wat je nu niet kan voorzien. Een telefoonnummer of een mailadres is nog weleens handig.


Kopen bij de fotowinkel

Ook de fotowinkels hebben dikwijls een mooi aanbod occasions. Dit is vooral de plek waar je moet zijn als je ondanks alle checklists het toch spannend vindt om van een particulier te kopen. Zij hebben namelijk meestal alle checks al voor je gedaan en staan achter het product dat ze verkopen. Meestal verlenen de winkels zelfs nog een half jaar of een jaar garantie op een tweedehands product. Is er dan achteraf toch iets niet goed met je aanschaf, dan heb je in ieder geval de zekerheid dat het voor je opgelost wordt.

Soortgelijke artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2022 Klikx - Alle rechten voorbehouden.