Lensbaby: geen ondergeschoven kindje

Kennis van techniek is één! Het zien van beelden twee! Maar de juiste inzet van je eigen creativiteit is een absolute must om onderscheidende beelden te kunnen schieten. En dat valt nog lang niet altijd mee. Je speelt met standpunt, diafragma en sluitertijd en roert zo je ingrediënten door je fotografische gerecht om er iets moois en smaakvols van te maken. Maar soms wil je nog net even iets meer. Iets dat een ander nog niet kent. Je wilt de creativiteit van je foto’s laten afspatten. Een mooi moment om je lensbaby voor de dag te halen. Een lens die dromerige effecten en een boterzacht bokeh binnen handbereik laten komen.

De lensbaby is voor velen nog steeds een onontdekt juweel. Maar daarmee is het zeker geen ondergeschoven kindje. Hoogstens is de lensbaby ietwat vreemd te noemen. Of eigenzinnig. De lensbaby onderscheidt zich van ieder ander objectief, doordat de lensbaby eigenlijk uit twee delen bestaat: een houder en een lens. Die lenzen worden ook wil de optics genoemd. Wil je dus met een lensbaby aan de slag, dan heb je dus je houder nodig, bijvoorbeeld de Composer Pro, en een optic, zoals de Sweet 50. Deze twee onderdelen samen zijn dus jouw lensbaby. Maar waarom zou je? Je hebt toch al lenzen? Zeker, maar wie op zoek is naar de ultieme creativiteit zal zien dat een lensbaby wonderen verricht. Met de lensbaby kan je namelijk heel secuur op de gewenste plek op je foto de scherpte leggen, waarbij direct de rest in de onscherpte valt. Op die manier creëer je uitzonderlijk foto’s met superieur bokeh en een boterzachte achtergrond. Een lensbaby is een prachtige aanvulling, die ook nog eens lekker licht van gewicht is.

Anders dan anders

Een lensbaby laat zich moeilijk vergelijken met een traditioneel objectief. Zo bestaat hij dus uit twee delen. Je zult ook merken dat de lens flexibel is en daarmee draaibaar op de houder zit. En juist daarin zit het wonder van de lensbaby verscholen, maar ook meteen de moeilijkheid. Want scherpstellen gaat niet zoals je gewend bent. Sterker nog, een nieuwe manier van werken valt je ten prooi. Je moet je scherpstel-gebied zoeken door de flexibele lens te draaien en te schuiven totdat je bepaald hebt waar in je beeld je je scherpte wilt hebben. Met de handmatige focus-ring kan je dan vervolgens fine-tunen en de scherpte optimaliseren. Oefenen is advies; alle begin is moeilijk, maar je zal zien dat het eenvoudiger blijkt dan dat je aanvankelijk dacht.

Wie de lensbaby goed bekijkt, zal ook al snel ontdekken dat er geen contactpunten aanwezig zijn voor het doorgeven van informatie uit lens. Dat ontbreken van deze elektronica is dus de reden dat er geen mogelijkheid is om je automatische scherpstelling te kunnen doen. En ook het diafragmeren moet anders. Wie denkt eenvoudig aan z’n draaiwielen te kunnen draaien om het f-getal aan te kunnen passen, merkt al snel dat dit een zinloze bezigheid is: er gebeurt niets. De lensbaby laat zich net als oude, vintage objectieven diafragmeren door aan de ring van het optic te draaien. Op de ring zie je overzichtelijk de diverse diafragmawaarden staan, waardoor het instellen eigenlijk een fluitje van een cent is. Het laagste F-getal geeft als altijd een zachte, rustige achtergrond en het meest dromerige effect. Wil je meer scherpte, ga dan naar hogere F-waarden. Doordat alles handmatig staat, doe je jezelf er goed aan om op de M-stand te fotograferen. Kies je diafragma op je lensbay, bepaal je ISO en sluitertijd en kijk goed naar je lichtmeter op of in je camera om te zien hoe je met je belichting zit. Alles goed ingesteld? Schieten maar!

Kies je effect

De lensbaby is ontworpen voor de ultieme creatieveling die wil spelen met allerlei soorten effecten, van dromerige macrofoto’s tot Madurodam-achtige landschapstaferelen. Het leuke van de lensbaby is dat het effect dat je wilt bereiken, bepaald wordt door de optics die je gebruikt. Zo zijn er dus verschillende optics beschikbaar voor je houder, waarmee je verschillende dingen kunt gaan doen. Eén van de meest populaire optics is de Sweet, die er in verschillende uitvoeringen in brandpuntsafstand is. De Sweet kent een rond scherpte-gebied. Al het andere eromheen valt in de onscherpte. Maar er zijn ook andere varianten. Zo is er de Edge. Deze kent niet een ronde sweet spot, zoals het scherpte-gebied genoemd wordt bij een lensbaby, maar een scherpte in de karakteristiek van een rechte lijn. Of kies eens voor de Twist. Hij creëert een draaiend bokeh. Zo zie je maar; met een houder en diverse optics kan je je creativiteit geheel de vrije loop laten. Je kan zelfs gebruik maken van magnetische diafragma-schijfjes, die in de lens gelegd worden. Zo kan je een bokeh creëren van hartjes, sterren of andere inspirerende vormen. Eigenlijk zijn de creatieve mogelijkheden onbegrensd.

De lensbaby is dus een beetje een vreemde eend. Maar wel een leuke! Het gebruik vergt weliswaar wat oefening en doorzettingsvermogen door het buigen, scherpstellen en handmatig instellen van je camera, maar brengt tegelijkertijd mogelijkheden met zich mee die je met ‘normale’ objectieven niet hebt. Normale objectieven hebben weliswaar ook een scherptediepte-verloop, maar dat verloop ligt altijd over de gehele breedte. Afhankelijk dus van je gekozen optics, kan je bij de lensbaby het scherptegebied verder afbakenen en volledig naar je hand zetten. Wees creatief, gebruik eens een lensbaby!

Soortgelijke artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2022 Klikx - Alle rechten voorbehouden.